در گویش گیلکی به تار عنکبوت، لابدون یا لابدان گفته می شود...
در گویش گیلکی به تار عنکبوت، لابدون یا لابدان گفته می شود. دان یا دام همان شبکه و تور است و لاب به معنای عنکبوت است. لابِ دان یعنی دام عنکبوت یا خانه عنکبوت.
ویژگی های تار عنکبوت
از ویژگی های جالب تار عنکبوت این است که مقدار زیادی نمک و مواد ضد باکتری و ضد قارچ دارد که او را از آلودگی قارچی و باکتریایی مصون می کند. و همین خاصیت ضدعفونی کنندگی و انعطاف پذیری آن باعث شده در مصارف پزشکی از آن استفاده شود. از جمله این موارد می توان به تهیه نخ جراحی، زردپی و رباط مصنوعی و دستکش های جراحی اشاره کرد.
تارعنکبوت در عین حال که بسیار سبک و انعطاف پذیر است، از مقاومت زیادی برخوردار است تا آنجا که لقب " فولاد زنده " را به آن داده اند. جالب است بدانید که این فولاد به قدری محکم است که می توان با آن توری ساخت و یک بوئینگ 747 را متوقف کرد. از طرفی به حدی سبک و انعطاف پذیر است که می توان از آن لباس تهیه کرد.
در صنعت هم برای تولید طناب های بسیار محکم در کوهنوردی و چتر نجات، تولید تورهای ماهیگیری، تولید لباس غواصی مقاوم در برابر کوسه ها، تولید لباس ضد گلوله به کار می رود.
هیچ رابطه ی ثابتی بین طبقه بندی عنکبوت ها و انواع تارهایی که می سازند وجود ندارد، گونه های یک جنس ممکن است تارهای بسیار مشابه یا بسیار متفاوتی بسازند.
شگفتی های عنکبوت
عنکبوت ها از رسته ی بندپایان هستند و و به لحاظ تنوع گونه رتبه ی هفتم را در میان همه ی رسته های حیوانات به خود اختصاص داده اند. دارای هشت اندام می باشند و از طریق نیش های خود قادر به تزریق سم هستند . عنکبوت ها در سراسر جهان و در همه ی قاره ها بجز قطب جنوب یافت می شوند. برخلاف حشرات عنکبوت ها آنتن ندارند و متمرکزترین سیستم عصبی را در میان بندپایان دارند. شکم آنها دارای زائده هایی است که بصورت نخ ریسی تغییر یافته و ابریشم را از شش نوع غده تولید می کند. تارهای عنکبوت به لحاظ اندازه، شکل و مقدار نخ بسیار متفاوت هستند.
رفتار اجتماعی عنکبوت ها از تحمل ناپذیری مانند عنکبوت " بیوه سیاه "تا شکار مشارکتی و تقسیم غذا متغیر است. بیوه سیاه در طول فعالیت جفتگیری، دست به همنوع خواری جنسی می زند. تقریبا ازهر ۳ مورد جفت گیری ۲ مورد از آن منجر به قربانی شدن کامل جنس نر میگردد و آن دسته از نرهایی که خورده نمیشوند، در مدت زمان کمی بعد از جفتگیری، از شدت جراحات وارده میمیرند. همنوعخواری در هنگام جفتگیری دو مزیت میتواند داشته باشد، نخست آنکه غذا خوردن جنس ماده برای مدت طولانی عقب میافتد و در نتیجهٔ عمل لقاح، تخمگذاری بیشتری رخ خواهد داد. مزیت دیگر این است که مشاهده شده آن دسته از مادههایی که جنس نر را خوردهاند، از پذیرش نرهای جدید خودداری میورزند و بیوه میمانند.
عنکبوت ها عمدتا دارای چهار جفت چشم هستند. قدرت بینایی برخی از عنکبوت های جهنده به میزان ده برابر بیشتر از سنجاقک هاست که به مراتب بهترین بینایی رادر بین حشرات دارند. البته گونه های غارنشین فاقد چشم هم وجود دارد که قادر به دیدن نیستند.
برخی از عنکبوت ها از تارهای خود برای شنیدن استفاده می کنند که به عنوان حسگرهای شنوایی توسعه یافته در نظر گرفته می شود.
بیشتر عنکبوت ها تنها یک تا دو سال زندگی می کنند، اگرچه برخی از رتیل ها می توانند تا بیست سال زنده بمانند.